Robogó vásárlási tanácsokTábori Tuning facebook oldala

Amit érdemes robogó vásárlás előtt tudniA szakmai ismertségünk révén, sok leendő robogótulajdonos érdeklődik, kér tanácsot, hogy milyen robogót vásároljon.
A fenti döntésükben szeretnék segíteni ezzel az általános jellegű leírással, a konkrét típusok megnevezése nélkül.

Új robogó vásárlásakor döntő szempont a robogó külső megjelenése, a látható műszaki megoldások és az ár. Célszerű azonban egy közismert, jó szerviz háttérrel rendelkező típust vásárolni, gondolva az alkatrész utánpótlásra. Ezen belül is mérlegelni kell azt, hogy a technológiailag fejlettebb vízhűtéses, vagy az igénytelenebb, szerényebb léghűtéses típus szimpatikusabb a számunkra. 

A vizes motorok javíttatása drágább, de teljesítményük általában nagyobb, mint levegős vetélytársaiké. Üzemeltetésük több odafigyelést, szervízelést kíván, javításuk nagyobb szaktudást igényel. Robogónk kiválasztásakor azt is célszerű mérlegelni, hogy milyen útburkolaton szeretnénk a kedvencünket használni. Laza, földutakra nagy és széles kerekű robogót ajánlatos vásárolni. Poros, homokos utakra olyan robogót keressünk, amelyeknek a levegőszűrője a hátsó keréktől távoli helyről szívja a levegőt. A robogók legnagyobb ellensége a beszívott por, ami elkoptatja a hengert, a dugattyút, a gyűrűket, a hajtókart és a görgős csapágyakat. 

A rossz utak gyorsan tönkreteszik a rugóstagokat, teleszkópokat is. Ezek erősségére is célszerű gondolni a vásárláskor. A komfortosságnak, a biztonsági berendezéseknek, általában a pénztárca szab határt, hiszen nagy a típusválaszték a robogó-piacon. 

Használt robogó vételekor sokkal nehezebb a vevő helyzete. Az előző szempontokon kívül még több hibára kell figyelni a robogó vásárlónak. Sok a piacon az agyonjavított, sérült, görbevillás robogó, amit még a csábító ár ellenére sem szabad megvenni. Üzemképtelen, karambolos motort, csak szakember segítségével ajánlatos vásárolni. Próbaút során ellenőrizendő a robogó egyenes futása. Laza kormányfogásnál, kormány-elengedésnél a görbe villás motorkerékpár „oldalra húz” és az első gumit félre koptatja. Nagyon fontos a motor állapotvizsgálata is. Gyakorlott motoros a berúgókaron keresztül tudja ellenőrizni a sűrítési nyomást, a kompressziót. A motorzajból kihallható a dugó, a főtengely, a csapágyak állapota. A robogó gyorsulásából megállapítható a variátor és a kuplung jó, vagy rossz működése. Nagyon fontos a műszerek, a kontrol-lámpák ellenőrzése is. A hőmérő és az olajszint jelző hibája végzetes hibát okozhat.  A „frissen generálozott” jelző legyen gyanús a vásárló számára. Az eladó, a szerelő, merje írásba adni azt, hogy mit csinált és mit cserélt az eladásra kínált motorban.

Összegezve a fentieket: Szaktudás hiányában használt motort vásárolni csak típusismerettel rendelkező szakemberrel, vagy szervizben történő állapotvizsgálat után ajánlatos. Amennyiben a robogó kiválasztása közben, vagy a vásárlás után, szakmai segítségre, utólagos javításra, motor alkatrészre, tartozékokra van szüksége, úgy kérem, hogy keresse fel szervizünket, üzletünket.

   
 

Tábori Tuning alapítva: 1974